هوش مصنوعی در سال 2023: دوست یا دشمن آموزش..؟
با ورود هوش مصنوعی به عرصه عمومی و انتشار ChatGPT در نوامبر ۲۰۲۲، این فناوری به سرعت موجی از تغییرات را در دنیای آموزش به وجود آورد.
نگرانیها درباره عدالت در استفاده از هوش مصنوعی، حریم خصوصی دادهها و نحوه آموزش مهارتهای اخلاقی مرتبط با این فناوری به موضوعات داغی در جلسات هیئت علمی و کلاسهای درس تبدیل شد. دو نکته به وضوح مشخص شده است: این فناوری در حال حاضر در حال دگرگونی آموزش است و مردم سوالات زیادی در این زمینه دارند.
در اکتبر ۲۰۲۳، برنامه Science Friday گفتوگویی مجازی با کارشناسان هوش مصنوعی و آموزش برگزار کرد تا پتانسیلهای شگرف هوش مصنوعی برای آموزش و چالشهایی که در مسیر ورود آن به مدارس کشور وجود دارد، مورد بررسی قرار گیرد. اگرچه مسیر پیش رو ممکن است چالشبرانگیز و گاهی گیجکننده باشد، مهمانان ما پیشنهاد میکنند که با اجازه دادن به دانشآموزان برای رهبری و راهنمایی آنها به استفاده مسئولانه از هوش مصنوعی، آموزش میتواند از ابزارهای نوآورانهای بهرهمند شود که بدون شک دنیای ما را دگرگون خواهند کرد. در اینجا، برخی از ایدهها و بینشهای ارزشمندی که از این گفتوگو به دست آمده است را مرور میکنیم.
خلاصه مقاله:
1- هوش مصنوعی در آموزش
هوش مصنوعی در آموزش: تنظیم مناسب و مؤثر
استفاده دانشآموزان از هوش مصنوعی در تکالیف
یکی از موضوعات پر تکرار و جذاب در مورد هوش مصنوعی در آموزش این است که دانشآموزان ممکن است از این ابزارهای نوآورانه برای انجام تکالیف خود، بهویژه تکالیف نوشتاری، بهرهبرداری کنند. معلمان نگران هستند که اگر استفاده از آثار تولید شده توسط ماشین بهراحتی امکانپذیر باشد، دانشآموزان نتوانند مهارتهای اساسی خود را تقویت کنند و در نتیجه، به یادگیری عمیق و مؤثر دست نیابند. علاوه بر نگرانیها درباره اینکه چنین استفادهای ممکن است به تقلب منجر شود، مشخص شده است که هوش مصنوعی میتواند اطلاعات نادرستی تولید کند که ممکن است دانشآموزان را گمراه کند.
به همین دلیل، بسیاری از مدارس استفاده از هوش مصنوعی تولیدی را بهطور کامل ممنوع کردهاند. اما آیا این اقدام واقعبینانه و مؤثر است؟
سباستین رائو، دانشآموز سال آخر یک مدرسه STEM در ویرجینیا که به مطالعه استفاده از هوش مصنوعی توسط دانشآموزان پرداخته است می گوید پاسخ منفی است. او بهجای ممنوعیت، از سیاستهای هوش مصنوعی حمایت میکند که “مرزهایی” برای دانشآموزان و معلمان فراهم کند تا این فناوری در دسترس باشد اما محدودیتهای مناسبی نیز داشته باشد. رائو میپرسد: “چگونه میتوانیم کلاس درسی را طراحی کنیم که از “هوش مصنوعی” بهرهبرداری کند؟”
او معتقد است که تمرکز باید بر این باشد که فناوری هوش مصنوعی بهطور معقولی در کلاسها ادغام شود تا دانشآموزان بتوانند از آن برای ارتقاء آموزش و توسعه مهارتهای نوین خود بهرهمند شوند.
چالشهای تنظیم استفاده از هوش مصنوعی
زمانی که مدارس ممنوعیتهای سختگیرانهای بر استفاده از هوش مصنوعی وضع میکنند، دانشآموزان (و معلمان) ممکن است گیج و نگران باشند که چه چیزی را میتوانند و نمیتوانند استفاده کنند. اندی فارست، بنیانگذار و مدیر اجرایی Steamlabs، یک سازمان غیرانتفاعی که بر نوآوری در آموزش و دسترسی عادلانه به STEM تمرکز دارد، میگوید: “ما اکنون در یک لحظه خاص در آموزش هستیم. ابزارهای هوش مصنوعی بهطور ناگهانی بسیار توانمند و کارآمد شدهاند و بهطور کامل آموزش را مختل کردهاند.” بسیاری از دانشآموزان از هوش مصنوعی به شیوههایی استفاده میکنند که معلمان و مدیران پیشبینی نکرده بودند، و این موضوع مشکل تنظیم استفاده از آن در کلاس درس را پیچیدهتر میکند. در عین حال، این فناوری به سرعت در حال تحول است و به مجموعهای روزافزون از ابزارها ادغام میشود.
کاربرد گسترده هوش مصنوعی در آموزش
ابزارهای آموزشی مانند Grammarly و همچنین موتورهای جستجویی مانند گوگل و بینگ اکنون از هوش مصنوعی بهرهبرداری میکنند. اخیراً Khan Academy یک اپلیکیشن آموزشی رایگان به نام Khanmigo را راهاندازی کرده است که به دانشآموزانی که ممکن است به معلم زنده دسترسی نداشته باشند، آموزش یکبهیک و کمک در انجام تکالیف ارائه میدهد و برابری آموزشی را برای دانشآموزان کمدرآمد فراهم میکند.
رائو توضیح میدهد: “بسیاری از دانشآموزان واقعاً نمیدانند درباره این فناوریها چه فکری کنند. برخی گیج هستند که، ‘هوش مصنوعی چه معنایی دارد؟ آیا در برخی شرایط تقلب محسوب میشود؟’“
حمایت دولت از استفاده مؤثر از هوش مصنوعی در آموزش
بهجای اینکه استفاده از هوش مصنوعی را بهعنوان تقلب تلقی کنند، وزارت آموزش ایالات متحده در حال ادغام هوش مصنوعی در سیاستهای خود است زیرا این فناوری به معلمان امکان میدهد تا با رویکردی ارزشمند و شخصیسازیشده به یادگیری، از دانشآموزان حمایت کنند. یادگیری نحوه استفاده مؤثر و اخلاقی از هوش مصنوعی برای مشاغل آینده دانشآموزان ضروری خواهد بود. حتی کاخ سفید نیز به این موضوع پرداخته است. رئیسجمهور بایدن در یک دستور اجرایی اخیر نوشت که هوش مصنوعی جهان را “پربارتر، تولیدیتر، نوآورانهتر و امنتر” خواهد کرد و به این ترتیب، افقهای جدیدی برای آموزش و یادگیری در آینده گشوده خواهد شد.
این تحولات نشان میدهد که چگونه میتوانیم با بهرهگیری از هوش مصنوعی، به سمت آیندهای روشنتر و کارآمدتر در عرصه آموزش گام برداریم.
تغییر هرگز آسان نیست
هوش مصنوعی تقریباً بهطور قطع نحوه آموزش در کلاس درس را دگرگون خواهد کرد، همانطور که کامپیوترها و اینترنت دههها پیش انجام دادند. کریستال چاتمن، تسهیلگر فناوری آموزشی در منطقه مدارس عمومی جکسون در میسیسیپی، بر این باور است که معلمان باید ذهنیتی رو به رشد را پرورش دهند و به دانشآموزان اجازه دهند در سیاستگذاری و اجرای این فناوری نقش رهبری را ایفا کنند. چاتمن به معلمان توصیه میکند: “به راحتی از دانشآموزان با دانش بیشتر عقبنشینی کنید.” او میافزاید: “شما بهعنوان منبع دانش برای آنها شناخته شدهاید، اما آموزش این نکته که آنها نیز میتوانند متخصص شوند، مهارتی است که در طول زندگی به آنها کمک خواهد کرد.”
اهمیت مشارکت دانشآموزان در هوش مصنوعی
دانشآموزان باید بخشی از این گفتگو باشند تا مفهوم شهروندی دیجیتال را درک کنند و مرزهای استفاده از ابزارها را، بهعنوان مثال، در زمینه طوفان فکری و عدم صداقت علمی، بشناسند.
هوش مصنوعی نمیتواند و نخواهد توانست جایگزین معلمان انسانی شود. دانشآموزان همواره به راهنمایی بزرگترها نیاز دارند تا بهطور ایمن از هوش مصنوعی بهرهبرداری کنند.
کلید اجرای مؤثر این فناوری، توسعه رویکردی دقیق و چندبعدی است که سیاستها محیطی را ایجاد کند که از حریم خصوصی دانشآموزان محافظت کرده و امانتداری علمی را تضمین کند.
چالشهای فراتر از تقلب در استفاده از هوش مصنوعی
با وجود تمامی مزایای خود، فناوری هوش مصنوعی چالشهایی فراتر از تقلب یا مسائل اخلاقی به همراه دارد. بسیاری از والدین، معلمان و دانشآموزان نگران حریم خصوصی و ایمنی هنگام استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی هستند. فارست توضیح میدهد که قوانین دولتی در زمینه حریم خصوصی دادهها و مالکیت معنوی هنوز به سرعت گسترش برنامههای هوش مصنوعی نرسیده است. او میگوید: بهطور مداوم بپرسید… ‘آنها با دادههای من چه میکنند؟’ هرچه بیشتر درباره هوش مصنوعی و نحوه استفاده آن از دادههای شما بدانید، بهتر است؛ زیرا سپس میتوانید آن سیاستها را ارزیابی کنید.”
نابرابریهای ناشی از هوش مصنوعی برای دانشآموزان
همچنین نگرانیهای زیادی درباره نابرابریهایی که هوش مصنوعی برای
دانشآموزان با زمینههای نژادی اقلیت، دانشآموزان دارای معلولیت و
دانشآموزان چندزبانه ایجاد میکند، وجود دارد. رائو توضیح میدهد که
دانشآموزان نگران تشخیصدهندههای هوش مصنوعی هستند، زیرا این نرمافزارها
میتوانند آثار نوشته شده را بهاشتباه بهعنوان تولید شده توسط هوش
مصنوعی شناسایی کنند، بهویژه برای افرادی که زبان اصلی آنها انگلیسی
نیست.
این ممکن است منجر به این شود که برخی دانشآموزان بهطور
ناعادلانه متهم به تقلب شوند، که میتواند تحصیلات آنها را مختل کرده یا
به آنها برچسب بزند. با این حال، تشخیصدهندههای هوش مصنوعی میتوانند
بهبود یافته و بر روی متون متنوع آموزش ببینند تا نمایندگی و شمول بیشتری
داشته باشند. رائو میگوید: “این شرکتها را مسئول بدانید.”
مسئولیتپذیری و حمایت از دانشآموزان در برابر تقلب
چاتمن نیز با این نظر موافق است و پیشنهاد میکند که هرگونه اتهام تقلب با هوش مصنوعی باید شامل انسانهایی باشد که میتوانند وارد عمل شده و اطمینان حاصل کنند که اتهامات به دانشآموزان آسیب غیرضروری یا ناعادلانه نرساند.
او میگوید: “من دانشآموزانم را بهتر از هر پلتفرم دیگری میشناسم.” شاید مهمتر از همه، چاتمن تأکید میکند که دانشآموزان باید برای حقوق خود دفاع کرده و راه را رهبری کنند. او میگوید: “وقتی که جلسه هیئتمدیره مدرسه برگزار میشود، میتوانید مستقیماً با سرپرست، با مدیر مدرسه و رهبری مدرسه صحبت کنید. از آنها بپرسید، ‘چگونه از ما محافظت میکنید؟’ “
آینده هوش مصنوعی در آموزش:
در نهایت، تغییرات ناشی از هوش مصنوعی در نظام آموزشی نیازمند همکاری و تعامل همهجانبه بین دانشآموزان، معلمان و سیاستگذاران است. با ایجاد فضایی که در آن دانشآموزان احساس امنیت و قدرت کنند، میتوانیم به سوی آیندهای روشنتر و کارآمدتر در عرصه آموزش گام برداریم. هوش مصنوعی میتواند ابزاری قدرتمند برای یادگیری باشد، اما تنها در صورتی که بهدرستی و با دقت استفاده شود.
مقالات مرتبط:
– هوش مصنوعی: دوست یا دشمن آموزش..؟
دیدگاهتان را بنویسید